Únos válečné lodě : odvážná akce českých námořníků za první světové války na Jadranu /

Na počátku 20. století Rakousko-Uhersko začalo s rozsáhlou přestavbou svého válečného loďstva rozmístěného v Jaderském moři a s hlavními základnami v Pule a Kotoru. Z poněkud nesourodého a značně zastaralého arzenálu zaměřeného především na obranu vlastních přístavů se měla v krátké době stát mohutn...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Tomášek, Dušan, 1924-2016 (Author)
Format: Book
Language:Czech
Published: Praha : Epocha, 2004
Subjects:
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Na počátku 20. století Rakousko-Uhersko začalo s rozsáhlou přestavbou svého válečného loďstva rozmístěného v Jaderském moři a s hlavními základnami v Pule a Kotoru. Z poněkud nesourodého a značně zastaralého arzenálu zaměřeného především na obranu vlastních přístavů se měla v krátké době stát mohutná a moderně vyzbrojená vojenská síla schopná útočných akcí v celém Středozemním moři. V mnohonárodnostní c. a k. Kriegsmarine sloužilo asi 10% Čechů. Ohlasy nespokojenosti při řešení národnostních třenic i těžkosti válečného hospodářství rakousko-uherského mocnářství pronikají i mezi námořníky. Dva čeští iniciátoři únosu, Bohumil Brkl a Bohumír Petrla, se zabývali myšlenkami na útěk již během roku 1916. Ale až při rutinní doprovodné službě 5. října r. 1917 se spolu s dalšími spiklenci zmocňují plavidla a po osmi hodinách plných napětí se jejich torpédovka Tb 11 dostává do bezpečí italského pobřeží. Na naše hrdiny ale čeká zajatecký tábor, teprve s odstupem času se dostávají k československým legiím. Třebaže odvážná akce slovanských členů posádky je hlavním obsahem knihy, autor dosti zevrubně a přehledně zároveň objasňuje okolnosti a podmínky vedoucí k 1. světové válce, celkovou situaci a složení rakousko-uherského válečného námořnictva, boje na evropském kontinentu i přilehlých mořích. Fotografie, dodatky a přílohy, seznam literatury.
První světová válka, rakousko-uherské válečné námořnictvo a dramatický únos c. a k. torpédového člunu v Jaderském moři na podzim r. 1917.
Physical Description:456 s. : il. ; 22 cm
Bibliography:Obsahuje bibliografii
ISBN:8086328384