Ibka - Braunová, Petra, 1967- (Argo, 2022)
Románová kronika jedné rodiny, do jejíchž osudů se otiskly turbulentní dějiny, je drsným obrazem venkova i velkoměstské periferie poslední třetiny 20. a počátku 21. století. Hlavní hrdinka a vypravěčka příběhu tráví odmalička celé léto u babičky v Pošumaví. Jenže stará žena, věřící a konzervativní, svou vnučku zcela ignoruje. Jakákoli jinakost a odchylka od průměru se tady stává předmětem klevet a přezíravých odsudků. Jak se hrdinka ubírá životem, odhaluje rodinná tajemství, staré křivdy, příčiny napětí v rodině. Rozhodne se jít svou vlastní cestou, svobodně a bez ohledu na konvence, ale to vždy něco stojí. Autobiografický román úspěšné české autorky, ve kterém s obdivuhodnou upřímností líčí svůj zajímavý a nelehký život a rodinné i společenské poměry, které jej ovlivnily.