Krvavá cesta od Stalingradu - Abdulin, Mansur, 1923- (Jota - Military, 2007)
Talentovaný vypravěč Mansur Abdulin líčí prostým jazykem svůj život v zákopech v nejkrvavější válce v historii. Co činí tyto paměti absolutně jedinečnými, je to, že a Abdulin sloužil v první frontové linii celý jeden rok, zatímco podle statistiky průměrný pěšák Rudé armády přežil na bojišti v první linii pouhých čtrnáct dní, a pak byl buďto zabit, nebo raněn. Věděl celou dobu moc dobře, že jatka, kterých byl nucen stát se součástí, mu nedávají prakticky žádnou šanci na přežití. Jeho hlavním cílem bylo prodat svůj život co nejdráž, což znamenalo zabíjet druhé, pozabíjet tolik nepřátelských vojáků, kolik jen mohl. Kniha je svého druhu zpovědí prostého vojáka války, a snad právě proto zapůsobí na čtenáře mnohem přesvědčivěji než paměti sebeúspěšnějšího vojevůdce.