Žíznivé sny osudu - Hofmanová, Jaroslava, 1963- (Petra, 2007)
Osmnáctiletá Radka se bezhlavě zamiluje do stejně starého osiřelého kuchaře - přes matčino varování se za něj provdá a v zápětí čekají dítě. Na dceřině svatbě se matka nevěsty sblíží s rozvedeným mužem a tak obě - dcera i matka - současně zakládají novou rodinu. Z kuchaře se velmi rychle vyklube nespolehlivý alkoholik, navíc si začne s automaty a dluží, kam se podívá. Radčino trápení (dvakrát potratí, manžel ji podvádí) je v kontrastu k pozdnímu štěstí její matky - ta porodí chlapečka a se svým novým mužem žije v harmonickém vztahu v rodinné vile. Ale zasáhne osud - matka záhy po porodu umírá na rakovinu. Druhá část knihy se odehrává po patnácti letech: Radka stále trpí v manželství se svým kuchařem, tloustne, má dvě dospívající děti a pracuje v domově důchodců. Kvůli dceřiným absencím ve škole se setkává s profesorem Ondřejem (je to syn jejího otčíma). Má ještě naději na pravou lásku?