Toxický squat - Kavurová, Hana, 1990- (XYZ, 2008)
Próza líčí příběh dvou sester, které se dostaly do vleku party narkomanů a těžce hledaly cestu zpět k normálnímu životu. Psáno jako osobní výpověď velmi mladé dívky, kterou setkání s drogou zavedlo do hluboké závislosti a která se teprve až ze samého okraje propasti pokusila o návrat. Experimentům s drogami propadla i její dosud bezproblémová sestra a to byl možná skutečný impuls, jenž ji dovedl do odvykacího centra. Autorka se snaží charakterizovat životní styl narkomanů, jejich mentalitu a především plasticky a bez jakéhokoliv zjednodušování popsat, jak nesmírně těžký je proces odvykání. Knížka vyvolává dojem bezprostředního prožitku, je napsaná moderním dynamickým stylem a současným nehledaným slovníkem.