Trnitou cestou ke štěstí - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Javořice (Bonus A), 1996)
Mladý muž po krátkých zásnubách odchází bojovat v 1. světové válce, je raněn a nadosmrti zmrzačen a jeho snoubenka proto ho opouští. Hrdina je nešťastný, ale vůli k životu i víru v lásku mu vrátí mladá ošetřovatelka, emancipovaná ušlechtilá dívka, která dokáže ocenit jeho ryzí charakter.