Poutník - Carroll, Susan (Bígl, 2000)
Hlavní hrdina Lance je stejně jako ostatní příslušníci záhadného rodu St.Legerů obdařen mimořádnou schopností. Jeho duch může opustit tělesnou schránku a volně putovat nocí. V této podobě se setkává s mladou vdovou Rosalind, přijíždějící do hrabství, aby konečně poznala místa spojená s legendami o králi Artušovi. Citlivá dívka s bohatou fantazií, toužící po dobrodružství, považuje Lance za ducha jednoho z rytířů Kruhového stolu Lancelota du Lac. Shodou okolností je právě ona určena jako vhodná nevěsta pro tohoto muže, který se nemůže podle dávné rodinné tradice řídit hlasem srdce, ale manželku mu vybírá starosvat. Oba mladí lidé uzavřou sňatek a přes počáteční nedůvěru nalézají k sobě cestu. Cynického Lance, který ztratil během své devítileté služby ve Wellingtonově armádě veškerou víru, iluze i sny a neustále trpí výčitkami svědomí kvůli bratrovu zmrzačení, zachraňuje upřímná láska obětavé Rosalind. Román s určitými prvky fantasy, volně navazující na dílo "Dohazovač", zachycuje tajuplnou atmosféru prostředí opředeného artušovskými legendami, kde se vyskytuje kouzelný meč a pohybují se duchové i výjimeční jedinci s nadpřirozenými schopnostmi. 21.7.2000 Pek.