Hranice - Vácha, Dalibor, 1980- (Knižní klub, 2015)
Děj se odehrává v letech 1943-44 na území SSSR během dobývání Kyjeva a Karpatsko-dukelské operace. Hlavními hrdiny jsou voják Eduard Mareš a zdravotnice Marusja, setkáme se i s hrdiny autentickými /Ludvík Svoboda, Karel Klapálek, Robert Tesařík.../. Válku vnímáme zejména z každodenního pohledu "pěšáka": neokázalé hrdinství se smrtí za zády, věčná únava, krvavé lazarety, strach a vztek skrytý za chlapskými vtipy a úsilí konečně dojít k "hranici", za níž čeká vytoužený domov. Nepřikrášlený, o to působivější obraz války, drsný a varující.