Země neandertálců - Auská, Nonna, 1923- (Mladá fronta, 2009)
Doktorka Luci Trentonová přežije jako jediná havárii malého letadla. Po celou dobu pobytu v nemocnici se jí vrací stále stejné vzpomínky. Ožívají zasuté obrazy z dětství v rodné zemi a také události před leteckým neštěstím. Je přesvědčena, že s dalšími účastníky podnikla výpravu do záhadné Země neandertálců. Historkám o tajemných opicích však nikdo nevěří a Lucin stav je připisován utrpěnému šoku. I ona sama pochybuje a to pokaždé, jakmile se ocitne ve větším společenství lidí, jejichž projevy jí tak velmi připomínají chování našich "méně" vyvinutých předků.