Mrtvá a živá - Du Maurier, Daphne, 1907-1989 (Vyšehrad : Československý spisovatel, 1991)
Mladá žena, nedávno provdaná za ovdovělého majitele půvabného panství, žije ve stínu jeho oslňující, tragicky zemřelé první ženy. Předpokládá, že manžel na ni neustále vzpomíná a odtud že pramení jeho odtažitost. Vzájemné nepochopení pomine v okamžiku, kdy se oba manželé musejí ještě jednou utkat s přízrakem mrtvé ženy a společně čelit skutečnostem, které lichotivý obraz mrtvé dramaticky mění. Mladá žena v tomto zápase vyzrává a proti všemu očekávání nad zemřelou definitivně vítězí. Kromě vynikající psychologické kresby a působivé atmosféry podává román i mnohotvárný obraz společenských poměrů v západní Anglii před 2. světovou válkou.