Bez krásy, bez límce - Bělohradská, Hana, 1929-2005 (Československý spisovatel, 1962)
Na malé ploše románové novely rozvíjí autorka několik příběhů, z nichž nejsilněji působí osud starého židovského lékaře, který na sklonku svého života, s plným vědomím toho, co dělá, zachraňuje člověka skrývajícího se před gestapem. V autorčině podání nejde jen o plastické zachycení atmosféry okupované země, ale i o konfrontaci životních názorů a o mravní principy, platící v každé době.